Websites zijn net als voedsel, in de meeste gevallen zijn ze maar beperkt houdbaar. Naast het feit dat websites regelmatig onderhouden moeten worden, zal er ooit een moment komen waarop het compleet vernieuwd moet worden.
Wat is de gemiddelde levensduur van een website?
Als je verschillende professionals vraagt wat zij vinden dat de gemiddelde levensduur van een website is, krijg je uiteenlopende antwoorden. Het hangt er ook vanaf wat de kwaliteit van de website tijdens de lancering is.
Uit onderzoek is gebleken dat de gemiddelde levensduur van een website 2 jaar en 7 maanden is. In termen van bedrijfsvoering, is dat niet heel lang.
Waaruit blijkt dat de levensduur van een website bereikt is?
Er zijn meerdere factoren die bepalen dat de levensduur van een website voorbij is. Hier volgen een aantal belangrijke vragen die je moet stellen bij het beoordelen van een website.
- Is de snelheid ondermaats? Voor de gebruikservaring is de laadtijd van een website cruciaal. Uit onderzoek is gebleken dat websites die binnen 2 seconden geladen zijn een bounce rate van 9% hebben. Zodra de laadtijd 3 seconden is, schiet dit percentage omhoog naar 38%.
- Past het type content nog bij de website? Als de website aanvankelijk is ingericht op het publiceren van blogs en naarmate de tijd houdt de onderneming zich meer bezig met het plaatsen van videocontent, klopt er iets niet.
- Is het design van deze tijd? Niet elke website moet voortdurend meegaan met de allerlaatste webdesign-trends. Echter, is het wel belangrijk dat het design voldoet aan de moderne standaarden. Een webdesign uit 2013 kan echt niet meer anno 2021.
- Zit de website nog technisch goed in elkaar? De meeste web developers kennen dit wel. Je wordt gevraagd voor een project rondom een bestaande website die als een Jenga-toren staat. Elk blokje dat verplaatst wordt kan leiden tot het instorten van de toren. Als de backend van de website meer gelijkenis heeft met een bord spaghetti dan een goed functionerende website, is het tijd voor vernieuwing.
- Wat doen de concurrenten? Kijk goed naar de websites van concurrenten. Als deze verder zitten in de innovatie dan de website waar het om gaat, loop je achter. Kijk goed wat belangrijk is in de markt, omdat dit constant verandert en ook moet reflecteren op de websites van ondernemingen binnen deze markt.
- Hoe gaat het verkeer naar de website? Als het aantal bezoekers naar de website flink afneemt en de posities op Google waren ook niet meer zoals vroeger, is het een signaal dat de website in de laatste periode van haar levensduur zit.

Hoe verleng ik de levensduur van een website?
Er zijn een aantal tips and tricks om de levensduur van een website langer te maken. Deze zijn als volgt.
Nieuwe content
Een goede stroom van content houdt een website in leven. Vervang de afbeeldingen op de website met nieuwe, mooiere en strakkere afbeeldingen. Daarnaast kan het geen kwaad om ook goed te kijken naar de teksten op de website. Als deze worden vervangen met relevantere inhoud, kan het weer een tijdje mee. Deze nieuwe content kan dan ook weer meegenomen worden bij een nieuw design.
De grote schoonmaak
Verwijder alle content die stelselmatig onderpresteert. Zijn er links waar een halfjaar geen hond op heeft geklikt? Staan er foto’s in de database die niet worden gebruikt? Zijn er plugins die al een tijd niet meer relevant zijn, of prima te missen zijn? Weg ermee!
De facelift
Om in korte tijd een website er als nieuw uit te laten zien is door enkel de homepagina een beurt te geven. De eerste indruk is immers het belangrijkste.
De wisseltruc
Een relatief makkelijkere manier om je website er een stuk verser uit te laten zien is door middel van de wisseltruc. Hierbij verander je alleen een aantal variabelen zoals het lettertype en het kleurenpalet.