Elke website is opgebouwd met code, geschreven in verschillende programmeertalen. In dit artikel gaan we langs de meest populaire programmeertalen die worden gebruikt bij het maken van websites.
Voor web development heb je vaak te maken met code voor de front-end (client-side), back-end (server-side) en voor de database. Voor deze verschillende gebieden heb je ook andere programmeertalen nodig. WikiPedia maakt bijvoorbeeld gebruik van JavaScript voor de front-end, PHP voor de back-end en MariaDB voor hun (zeer uitgebreide) database.
1. PHP
PHP, ook wel bekend als Hypertext Preprocessor, is een van de meest gebruikte programmeertalen aan de back-end kant van websites. De website van Online Rocket is ook gebouwd op deze taal!
In de programmeerwereld heeft PHP een nog al beruchte reputatie. Volgens een onderzoek van StackOverflow (https://insights.stackoverflow.com/survey/2020#technology-most-loved-dreaded-and-wanted-languages-dreaded) is PHP een van de meest gevreesde programmeertalen. Het is geen leuke programmeertaal om te leren. Echter, zijn coders die deze taal beheersen altijd in demand!
2. Python
Python is aan de andere kant volgens hetzelfde onderzoek van StackOverflow een van de meest geliefde programmeertalen. Voor beginnende programmeurs is dit de perfecte taal om als eerste te leren, doordat het eenvoudig is in gebruik en veelzijdige oplossingen biedt voor verschillende typen applicaties en websites.
Feitje: Deze programmeertaal is in de jaren 90 ontwikkeld door een Nederlander, namelijk door Guido van Rossum.
3. JavaScript
Een andere programmeertaal die geliefd is onder programmeurs is JavaScript. Deze taal is zo veelzijdig omdat het gebruikt kan worden voor de client-side en server-side. Het is de go-to programmeertaal voor veel bedrijven die websites of andere applicaties bouwen.
4. HTML en CSS
Alhoewel HTML en CSS niet echt programmeertalen zijn (het zijn mark up-talen), verdienen ze toch wel een plaatsje in dit overzicht.
HTML
HTML, voluit HyperText Markup Language, is het skelet van je website. Deze dynamische taal vormt het begin van je website. Voor niet-programmeurs die vaak te maken hebben met web development is het essentieel om deze taal enigszins te begrijpen.
CSS
CSS, de afkorting van Cascading Style Sheets, vormt de stijl van een website. CSS-code wordt toegevoegd aan de desbetreffende HTML code, om zo een website vorm te geven. Net als HTML, is het belangrijk om deze taal te kunnen begrijpen, vooral als webdesigner!
5. Java
Java is de programmeertaal die het meest geassocieerd wordt met client-side programmeren. Het is een erg dynamische programmeertaal, aangezien een stuk code dat is geschreven met Java op elk platform werkt waar Java wordt ondersteund. Het staat ook bekend als de “Write once, run anywhere”-taal.
Lees ook ons artikel over de handigste CSS-generators op een rijtje.
6. SQL
Wat absoluut niet te missen is bij een website is SQL, languit Structured Query Language. Deze taal wordt gebruikt voor het contact met databases, om gegevens onder andere mee op te slaan en op te halen.
7. C++
C++ is een complexe programmeertaal, die dus ook voor complexere applicaties wordt gebruikt. Het is dan ook de programmeertaal achter vele videogames en wiskundige programma’s. Als je websites wilt maken voor een gemiddeld bedrijf, zal je C++ niet zo snel tegenkomen. Het wordt onder andere gebruikt voor de zoekmachine Google en YouTube.
8. C#
Net als C++ is C# een vrij complexe taal. C#, uitgesproken als C-sharp, is ontworpen door Microsoft als een snellere en veiligere variant van C++.
9. Ruby
Een iets minder bekende programmeertaal onder web developers is Ruby. Ruby is ontworpen met de filosofie dat programmeurs efficiënter kunnen werken volgens de richtlijnen van goede user interface. Onder andere Twitter maakt gebruik van Ruby in haar development.