Uit een real-time schatting blijkt dat (tijdens het schrijven van dit artikel) er in totaal 1.7 miljard websites zijn op het internet. Sterker nog, dit getal kan nu al veel hoger zijn, aangezien er per dag gemiddeld 576,000 websites bij komen. Al deze websites zijn in de kern HTML en CSS teksten die door een browser (bijv. chrome of firefox) worden vertaald naar een visuele, en soms zelf interactive, website. Dit wekt de indruk dat om een website te maken, er ook automatisch HTML en CSS geschreven moet worden, maar is dat wel zo?
Nee, tegenwoordig is het geen vereiste meer HTML en CSS te beheersen om een website te maken. Dit komt door de ontwikkeling van zogenaamde “Content Management Systems” (ook wel CMS genoemd). Dit zijn programma’s die het maken van een website versimpelen door code te schrijven op basis van een visuele interface. Qua concept maakt dit het proces van een website maken vergelijkbaar met een programma als PowerPoint.
De grootste en meest bekende CMS is WordPress. Dit CMS is ontwikkeld in 2003 en heeft onderhand een marktaandeel van meer dan 40%(!) in het internet verkregen. Dit toont aan dat het ‘handmatig’ programmeren van websites al lang niet meer de standaard is voor web development, dus moet je nog kunnen programmeren om een website te maken?
De voor- en nadelen van een CMS
Ten eerste, zoals al eerder benoemd is in dit artikel, voor het maken van een CMS is geen programmeren nodig. Dit is — zeker voor degene die geen ervaring hebben met programmeren — een enorm voordeel. Echter, de schaduwzijde hiervan is dat de versatiliteit van je website beperkt wordt tot de functionaliteiten die je CMS heeft. Voor veel type websites is dit niet een enorm probleem, aangezien elke functionaliteit van een blog of webshop vaak wel inbegrepen is. Maar voor degene die innovatieve en nieuwe websites willen maken kunnen er beperkingen zijn.
De voor- en nadelen van programmeren
Het grote voordeel van zelf handmatig programmeren is dat alle opties open zijn en dat er een volledig nieuw en innovatief product op de markt gezet kan worden. Het nadeel hiervan is dat het leren programmeren (zeker als er ook back-end bij betrokken is) maanden kan duren en het ontwikkelen misschien wel langer. Ook standaardzaken als cyber-security, account-management en eventuele betalingsmethoden zijn arbeidsintensief om zelf volledig te ontwikkelen terwijl het maar een paar clicks kunnen zijn in CMS.
Conclusie
Om direct de vraag “Moet je kunnen programmeren om een website te maken?” te beantwoorden: nee. Het is niet nodig om te kunnen programmeren om een website te maken. Maar of het nodig is om uw website te maken is een persoonlijke afweging.
Het is daarom belangrijk goed op de hoogte te zijn waar CMS toe in staat zijn en hoe nieuw uw idee daadwerkelijk is. Maakt u bijvoorbeeld een webshop, blog of nieuwssite? Dan is de kans aanzienlijk dat een CMS een betere optie is, aangezien al deze categorieën websites bekend en goed gedocumenteerd zijn. Heeft u echter een idee wat nog nooit iemand gedaan heeft, dan is zelf programmeren (of het benaderen van een programmeur om het voor u te doen) waarschijnlijk een betere optie.