Meteen naar de inhoud
Home » Blog » Customer Lifetime Value en online advertising: Alles wat je moet weten

Customer Lifetime Value en online advertising: Alles wat je moet weten

Customer lifetime value

Als je ervaring hebt met online advertising, weet je hoeveel makkelijker het is om de markt te betreden van mensen die al klant zijn geweest. Ze zijn al bekend met je merk. Je hoeft je niet zoveel zorgen te maken over het opbouwen van naamsbekendheid voor terugkerende klanten. Ook voelen mensen zich prettiger bij een aankoop in een winkel waar ze al eerder iets hebben gekocht.

Het berekenen van de “customer lifetime value” van een klant zal je laten weten hoeveel geld je moet spenderen aan je online advertentie campagnes. Het hebben van een werkende formule voor je customer lifetime value is nodig voor het maken van een juiste begroting.

Door de gemiddelde lifetime value van een klant te begrijpen, kunt je meer nauwkeurige waarden toekennen aan conversies en doorklikratio’s. Een klant verleiden om een product te kopen voor €6 kan veel meer waard zijn dan €6. Met de formule voor de lifetime value van een klant kun je nauwkeurige voorspellingen doen over de waarde van je klanten voor je bedrijf.

Customer lifetime value definiëren

Customer lifetime value is de hoeveelheid geld die een klant voor je bedrijf genereert gedurende de tijd dat hij een betalende klant is. Het is een noodzakelijke informatie en is eenvoudig te berekenen.

Een formule voor de customer lifetime value laat zien hoeveel geld je moet investeren in re-marketing en klantenbehoud. In de meeste gevallen kijk je naar de gemiddelde customer lifetime value. Je kunt dit echter ook voor individuele klanten berekenen.

Met behulp van deze informatie kun je bepalen hoeveel je in een klant moet investeren. Als ze een lage customer lifetime value hebben, kan het de moeite waard zijn om dat cijfer omhoog te krijgen.

Hoe bereken je de customer lifetime value

Om de customer lifetime value te berekenen, moet een formule worden gebruikt.

De meest eenvoudige formule om dit te berekenen is als volgt:

Customer Lifetime Value (€) = Orderwaarde (€/order) x Orderfrequentie (order/jaar) x Customer Lifetime (jaren)

Laten we eens kijken naar de cijfers waar de lifetime value van een klant-formule uit bestaat. De orderwaarde is de gemiddelde orderwaarde die een klant maakt. De orderfrequentie is het gemiddelde aantal orders dat een klant per jaar plaatst. De customer lifetime ten slotte is het aantal jaren dat een klant een betalende klant blijft.

Stel je voor dat je de klantlevensduur berekent voor je speelgoedwinkel. Je hebt misschien klanten die je winkel alleen bezoeken om speelgoed te kopen voor hun familieleden rond de feestdagen. Deze klant zou er in de formule voor de levensduurwaarde van een klant als volgt uit kunnen zien:

Levensduurwaarde van de klant = €50/bestelling x 1 bestelling/jaar x 5 jaar = €250

Laten we eens kijken naar een klant die zich videospelletjes en accessoires aanschaft:

Levensduur klantwaarde = €50/order x 8 orders/jaar x 5 jaar = €2.000

Beide soorten klanten genereren waarde voor je merk gedurende hun hele levensduur. De ene heeft echter een significant hogere customer lifetime value. Je wilt meer investeren in marketing voor klanten die overeenkomen met je klanten met een hoge waarde.

Er zijn veel variaties te overwegen voor de lifetime value van klanten. Het kan afhangen van variabelen tussen klanten. Het kan ook veranderen wanneer je wijzigingen aanbrengt in je merk of bedrijfsplan. Hoe dan ook, het begrijpen van deze eenvoudige levenslange waarde van een klant zal je helpen plannen voor succes.

Hoe de lifetime value van een klant te gebruiken

Wanneer je betaalt om een nieuwe klant te werven, wil je minder betalen dan de total customer lifetime value. Je bent misschien gewend om je uitgaven te optimaliseren voor conversiewaarde of totale conversies, maar als je verder kijkt dan de eerste aankoop van de klant, ben je klaar voor succes.

Denk terug aan het voorbeeld van de speelgoedwinkel. Je zult in staat zijn om een hoger rendement op advertentie-uitgaven te krijgen voor een klant die inkopen doet rond de feestdagen. Om wat voor reden dan ook, het kost minder moeite om ze aan te trekken om een item te kopen van je.

Met iemand die veel speelgoed koopt, zouden meer frequente advertenties kunnen helpen. Iemand die vaker producten bij je koopt wil consequent goede klantenservice. Het lijkt misschien alsof je verliest wanneer ze in eerste instantie slechts een €50 product kopen. Het lijkt erop dat je meer betaald voor die €50 dan met de vakantie shopper. Maar wanneer de persoon die vaak speelgoed koopt blijft terugkomen, realiseer je je dat je rendement veel hoger is. Dat is slechts één voorbeeld van hoe het berekenen van de customer lifetime value jouw bedrijf ten goede komt.

Customer lifetime value verhogen door retentie

Bepalen op welke klanten je je moet richten is niet het enige nut van de customer lifetime value berekening. Door de customer lifetime value te verhogen, zorg je voor meer inkomsten.

Een manier om de levensduur van klanten te verlengen is door klanten te behouden. Klanten behouden is een combinatie van inspelen op hun behoeften en intuïtieve marketing. Het verhogen van de customer lifetime value van je doelgroep door middel van retentie zal je prestaties aanzienlijk verbeteren.

Customer service

Zorg dat klanten terugkomen voor de kwaliteit van de service

Je kunt je richten op je bedrijfsmodel om klantenbinding te stimuleren. Een klant kan passen in het gemiddelde type met een hoge klantwaarde, maar ze moeten een reden hebben om terug te keren naar je bedrijf. Investeren in merkloyaliteit is een manier om de levenslange waarde van klanten verhogen.

Een manier om merkloyaliteit te stimuleren is bijvoorbeeld door het aanbieden van gemakkelijke retourzendingen en verzendingen. Een klant die een product niet kan retourneren, zal nooit meer iets bij je kopen.

Ook het ontvangen van een product lang na de beloofde levering kan een slechte reputatie opleveren. Het is het beste om een klant te vertellen dat de verzending langer zal duren dan je verwacht. Als het op tijd aankomt, zijn ze blij dat het vroeg kwam. Als het te laat is, zullen ze denken dat het op tijd is.

Stimuleer klantenbinding met loyaliteitsprogramma’s

Een andere manier om merkloyaliteit te verhogen is door middel van klantstimuleringssystemen. Een ander woord hiervoor is loyaliteitsprogramma’s. Klanten zijn veel eerder geneigd een product te kopen van iemand die hen daarvoor beloont.

Loyaliteitssystemen kunnen ook een mogelijkheid zijn voor gerichte reclame. Je kunt uitzoeken wat klanten in uje beloningsprogramma leuk vinden en de beloningen afstemmen op hun behoeften. Op die manier krijgen klanten het gevoel dat ze een persoonlijke relatie met je merk hebben en wordt de levensduur van je klanten verlengd.

Retargeting om klanten terug te laten komen

Je kunt klantenbinding stimuleren door remarketing en retargeting te gebruiken. Het is gemakkelijker om een klant een tweede keer bij je te laten kopen dan de eerste keer. Net als dat het waarschijnlijker is dat een klant die al meerdere keren bij je heeft gekocht, dit nogmaals doet dan een klant die slechts één keer bij je heeft gekocht.

Als iemand al eerder bij je heeft gekocht, kun je hem of haar een e-mail sturen als er een gerelateerd product in je voorraad komt. Je kunt ook bepalen wanneer een klant waarschijnlijk hetzelfde product zal kopen en hem een subtiele herinnering sturen om het opnieuw bij je te kopen.

Als je de formule van de customer lifetime value gebruikt, zult je merken dat klanten die eenmaal een herhaling doen, waarschijnlijk zullen blijven terugkomen.

Haal het meeste uit de gegevens over customer lifetime value

Er zijn veel verschillende manieren waarop je de gegevens die je met de formule voor de customer lifetime value berekent, kunt segmenteren. Je kunt de gegevens die je hebt gebruiken om je Google Ads campagnes te personaliseren en op precies het juiste moment de doelgroep met een hoge customer lifetime value te benaderen.

Als je het klanttraject begrijpt, blijkt dat de meeste mensen die browsen uiteindelijk niet tot aankoop overgaan. Zien wanneer mensen op je advertenties klikken en op je website komen, is nog steeds nuttige informatie. Het is nuttig om trends in dit soort activiteiten te vergelijken met consumenten met een hogere customer lifetime value. Je kunt zien hoe mensen signaleren dat ze klaar zijn om te kopen en hen agressiever te targeten.

Een ander nuttig gegeven is welk soort apparaten klanten met een hogere customer lifetime value gebruiken om aankopen te doen. Het lijkt misschien wat willekeurig, maar mensen kunnen gewoontegetrouw en voorspelbaar zijn. Als je kijkt naar de winkel gewoonten van klanten met een hoge klantwaarde, zul je zien dat zij de neiging hebben om aankopen te doen via consistente kanalen.

Misschien vind je dat de meeste van je waardevolle klanten via je e-mailmarketing naar je website gaan. Je zou ook kunnen zien dat de Google Ads advertenties de levenslange waarde van je klanten verhogen. Besteed aandacht aan de trends die je opmerken, en je zult zien dat de customer lifetime value toeneemt.

Conclusie

Er zijn veel verschillende manieren om naar je klanten te kijken, maar de customer lifetime value is misschien wel een van de belangrijkste maatstaven. Het vertelt je hoeveel geld een klant naar verwachting gemiddeld zal opbrengen voor je bedrijf en is een leidraad bij je beslissing op wie je je moet richten. Het kan ook informatie verschaffen voor budgettering en bedrijfsplannen. De dagelijkse transacties die plaatsvinden op je website als gevolg van reclame zijn ook belangrijk.

Kijken naar transacties in het licht van de customer lifetime value voegt dimensie aan je gegevens. Door gebruik te maken van de gegevens over je klanten, zul je beginnen te zien op welke soorten klanten jij je moet focussen. Je kunt je zelfs realiseren welke aspecten van je bedrijf het meest winstgevend zijn. Door je lange termijn klanten voor ogen te houden, wordt je merk ook persoonlijker. 

About Post Author

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *